dilluns, d’octubre 17, 2011

DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA

XVIIa DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA
06 de novembre de 2011


PROGRAMA:

8:00 h Sortida de l’aparcament de Barris Nord.
9:00 h Concentració al forn de pa d’Àger.
9:45 h Breu presentació i inici de la jornada de treball.
Repartiment de grups de treball.
10:00 h Tradicional fotografia de grup al rètol.
15:00 h Dinar de germanor.
16:00 h Cloenda i baixada.

Sant Cristòfol de la Vall a l’ermita de Sant Andreu – Llimiana 
San Cristòfol de la Vall per les Costes.


Un any més el Centre Excursionista de Lleida es planteja recuperar un camí en la XVIIa Diada del Camí de Muntanya. Enguany serà el sender que puja des del llogaret de Sant Cristòfol de la Vall al poble de Llimiana passant per l’ermita de Sant Andreu i retorna’n de Llimiana per les Costes.
El primer tram que recuperem correspon a antic camí de Sant Cristòfol a Aransis recuperant part d’aquest antic camí que puja per la costa de Miranda per deixar-lo al peu del cingle i travessar la costa de Patxo per guanyar el cim del cingle pel grau de la Cova del Martineu, antic corral emplaçat a una de les Balmes del peu de la cinglera, i atansar-nos a l’ermita de
Sant Andreu i el poble de Llimiana. La tornada la farem pel camí de les Costes, un tomb per la Serra de la Vall de Llimiana on podrem gaudir de magnifiques panoràmiques sobre la vall de Barcedana, la cara Nord del Montsec, la Conca de Tremp i embassament de Cellers.
Accés: Prenem la carretera C-13 de Balaguer a Tremp, poc abans d’arribar a Cellers prenem la cruïlla que ens indica a Llimiana fem 2,5 km. Deixem a l’esquerra la carretera a Gavet de la Conca, al km 6,5 deixem carretera a Llimiana i agafen la carretera Sant Cristòfol de la Vall fem 1,5 km i 100 m. abans d’arribar al poble de Sant Cristòfol de la Vall deixem l’asfalt i prenem un camí carreter i fem un centenar de metres i aparquem el vehicle a la vora de la pista.

Distancia: 8,1 Km.
Dificultat: Mitja
Desnivell: Mitja
Durada: 3 h 06’

DDescripció de l’itinerari:

0 h 00’ Al l’esquerra de la pista (764 m.) surt un petit corriol, l’antic camí de Sant Cristòfol de la Vall a Aransis. El camí, entre marges de pedra i camps abandonats en el seu començament, va guanyant alçada. Magnífiques vistes sobre la Vall de Barcedana i el vessant Nord del Montsec.
0 h 12’ Antics camps de conreu abandonats. El camí es perd entre la vegetació i continuem entre el camps de conreu erms i travessem un parell de marges i guanyem alçada per atansar-nos a la cinglera.
0 h 16’ Cruïlla (833 m.) Esquerra. Deixem el camí d’Aransis per prendre el corriol en direcció al barranc dels Hortals. El camí perd alçada per creuar el barranc al peu d’una cascada.
0 h 18’ Barranc dels Hortals. Creuem la primera barrancada i continuem per un camí força irregular fins creuar la segona barrancada dels Hortals.
A la sortida de la barrancada el camí, ara més planer, segueix la irregular orografia a prop de la cinglera. Creuem el barranc del Boter a la vora de la cova de l’Abat, corral de grans dimensions sota una balma. Continuem pel peu del cingle fins trobar la cova del Martineu.
0 h 38’ Cruïlla (807 m.) Dreta. El camí de l’esquerra ens porta a Llimiana per les Costes. Al peu de la Cova de Martineu prenem un petit corriol per superar el petit grau que ens portarà al cap de la cinglera. Voregem la paret en un primer moment vers l’est, per tombar a l’oest en direcció a l’Ermita de Sant Andreu. El camí ressegueix la cinglera amb traços força aeris amb magnífiques vistes sobre la Vall de Barcedana, el congost de Terradets i la cara nord del Montsec.
El camí guanya els últims metres per arribar a l’ermita de Sant Andreu (888 m.).
1 h 13’ Ermita de Sant Andreu (888 m.). Es troba situada en un petit replà al cap damunt del penya-segat. Magnífica esglesiola del segles X d’estil Romànic amb 2 absis paral·lels a la capçalera.
Per la part de darrere de l’ermita surt un corriol ben marcat (marques grogues) que ens portarà a Llimiana.
1 h 16’ Cruïlla Esquerra, entrem a una pista de comunicació entre camps de conreu. A un 20m. entrem a un camp erm i resseguim la seva vora dreta.
El corriol perd alçada ràpidament en direcció al barranc de la Font.
1h 20’ Font del Tarroner (849 m.) El camí baixa per damunt de la font i continua el descens entre marges de pedra.
1h 22’ Barranc de la Font (826 m.) Creuem el barranc i el camí, ara més planer i ample, voreja alguns petits cingles i marges de pedra d’antics conreus. La petita vall s’obre i es comencen a albirar les primeres cases de Llimiana amb la seva imponent església. El camí perd alçada ràpidament i s'arriba a la pista que porta al cap damunt de la serra de Sant Andreu de Llimiana.
1h 33’ Cruïlla (769 m.). Prenem la pista de l’esquerra i als 25 m. tombem a la dreta per un camí carreter que ens apropa a les primeres cases de Llimiana.
1 h 37’ Cruïlla (761 m.) Font i antic rentador comunitari avui dia en desús, ens trobem al barri de les Eres. A la dreta agafem la carretera que ens portarà a Llimiana.
1 h 41’ Llimiana (780 m.). El poble de Llimiana es troba encimbellat dalt d’una penya rocosa que domina la Noguera Pallaresa amb una panoràmica sorprenent sobre la serra del Montsec, la Conca de Tremp i el pantà de Cellers, amb edificis singulars com l’església romànica de tres naus de finals del segle XI dedicada a la Mare de Déu de la Cinta, és l’església romànica amb l'absis més gran de tot Catalunya. És un poble que no hem de deixar passar l’ocasió de visitar detingudament. Retornem per la carretera que hem entrat al poble, passem per davant de la font i el safareig i continuem davallant.
1 h 49’ Cruïlla. Esquerra, deixem la carretera per prendre el camí carreter pavimentat que ens porta als xalets del Collell, passem per la vora d'un camp de futbol.
1 h 51’ Cruïlla. Anem a la dreta; passem entre unes vivendes i trobem l'antic camí empedrat de Llimiana al pobles de la vall de Barcedana.
1 h 53’ Cruïlla. (736 m.) Esquerra, deixen el camí empedrat i remuntem l’espona per un petit corriol que guanya alçada entre oliveres centenàries, el camí continua a l’est al peu del cingle en direcció a les Costes, ara entre boixos, càdecs i romaní. Bona panoràmica de la vall de Barcedana i la cara nord del Montsec.
2 h 25’ Cruïlla (814 m.) Recte, ens trobem al peu de la cova de Martineu, a l’esquerra tenim el camí que remunta la cinglera en direcció a l’ermita de Sant Andreu que hem seguit abans; continuem direcció est passem per sota de la cova de l’Abat, creuem el barranc del Boter i continuem direcció al barranc dels Hortals i remuntem la seva riba esquerra.
2 h 51’ Cruïlla. (824 m.). Ens trobem a la cruïlla del camí d’Aransis. Anem a la dreta, continuem davallant direcció al poble de Sant Cristòfol de la Vall ara per camí empedrat i entre marges de pedra.
3 h 06’ Pista (764 m.). Ens trobem al lloc de sortida de l’excursió.

ORGANITZACIÓ:

Després d’una breu explicació de la diada, ens dividirem en grups de treball:

Grup 1: Grup de neteja i desbrossat. Vocal: Antonio Cots, Josep Sierra.
Grup 2: Grup de neteja i desbrossat. Vocal: Antonio Trilla, Joana Llop i Joan
Ramon Segura.
Grup 3: Col·locació de rètols. Vocal: Lluís Taberner
Grup 4: Senyalització selectiva amb marques de pintura. Vocal: Maribel Tortosa
Coordinació: Josep Godoy, Josep Sierra


Material: 

Estris i tisores de podar de totes menes i mesures i guants de treball

ORGANITZA:



CENTRE EXCURSIONISTA DE LLEIDA