dilluns, de maig 06, 2013

Cova del Tabac

Diumenge 19 de maig de 2013
Hora sortida: 10:00
Lloc: aparcament Pavelló Barris Nord



Distància: 2.1 km
Dificultat: Baixa
Desnivell: + 300 m
Durada: 1 h 45 min. (anada amb canalla)

Com arribar-hi:

Sortim de la presa de Camarasa, s'estaciona el cotxe a la vora de la carretera passat el túnel després de la resclosa (300 m.).
S'hi arriba des de Camarasa per la carretera del Doll C-13.

Descripció:



La Cova del Tabac es troba al cingle superior del Mont-roig. 

Cavitat coneguda des de temps immemorials i abric de l'home prehistòric (jaciments de l'Edat de Bronze i pintures rupestres esquemàtiques). 

La seva boca triangular d'enormes dimensions dona entrada a un vestíbul més baix i a una àmplia galeria amb el terra ple de cates arqueològiques i alguns blocs d'origen càrstic. Als 80 m. canvia de direcció, prenent la S-N. Segueix encara amb bones dimensions fins que acaba obturada per sediments. 

Prop de l'angle on canvia d'orientació s'obre a mà esquerra una gatera per on s'accedeix a una saleta molt concrecionada, anomenada la Sacristia. 

El nom li ve a la cova pel fet que antigament se n'extreia una fina pols que es barrejava amb el rapè. 

Magnífiques vistes sobre la gorja del Segre i la rentisclera de la Maçana, els cingles de la Serra Carbonera i la població de Camarasa.


  • 0 h 00' Central de Camarasa (300 m). Prenem la passarel·la suspesa damunt l'aigua a la dreta hidrogràfica del Pantà de Camarasa; es passa per davant de la caseta del guarda que es troba en un estat lamentable, i es va resseguint l'ample camí voltat de restes de construccions de l'època de la construcció de la Presa.
  • 0 h 06' Deixem el camí planer per enfilar-nos i guanyar alçada.
  • 0h 15' Cruïlla, (405 m) cartell. Esquerra, continuarem direcció a la Cova del Tabac. El camí que segueix recte ens portaria a l'estació de Vilanova de la Sal. El camí continua guanyant alçada en direcció al llom de la carena i trobarem les restes de diferents bordes.
  • Es puja fins assolir el llom de la muntanya, ens trobem al peu del cingle superior del Mont-roig i a pocs metres del camí trobem un enorme pou de pedra que en altres temps podria servir per acumular aigua.
  • Uns metres més al davant trobem una ampla esplanada amb restes d'una antiga borda, el camí passa a mitja alçària de la feixa entre els sigles. La vegetació és pobra però en alguns indrets podrem trobar fòssils. Les vistes sobre la vall del Segre i el poble de Camarasa i als cingles de la serra Carbonera són impressionants. El camí deixa de planar per apropar-se a la paret.
  • 0h 45'Cruilla. Dreta. Al peu d'uns esgraons de pedra. El camí recte que ressegueix la base de les parets ens atansaria al camí que puja del coll d'Orenga a la casa forestal que es troba al pletiu de l'extrem. Pugem els esgraons de pedra per prendre una altra feixa on el camí és força aeri i penjat; passem per davant de l'entrada de l'avenc del Tabac i deixem a la dreta una petita cova. Finalment després d'una petita grimpada ens trobem al peu de la boca de la Cova del Tabac.
  • 0h 50' Cova del Tabac (600 mts.) La boca, triangular, de grans dimensions, és visible des de lluny. Magnífiques vistes a la vall del Segre, al poble de Camarasa i als cingles de la Serra Carbonera.